view this site in English
Wachtwoord vergeten?
Zoeken op de website

Nieuws

 • Excursie MOBA

  De excursie naar MOBA was het eerste uitje voor de nieuwe excursiecommissie. Om het stokje goed over te dragen, was ook de excursiecommissie van vorig jaar mee en het was een groot succes! MOBA is 's werelds grootse fabrikant van eiersorteer-, verpakking-, en verwerkingsmachines. Twee erg enthousiaste medewerkers hebben onze leden een uitgebreide rondleiding en uitleg van al hun machines gegeven. Na de leuke rondleiding mochten we weer naar huis en kregen een tas vol leuke goodies mee! 


  Ouderdagen 2018

  Dit jaar zijn er 679 nieuwe studenten begonnen aan de studie Werktuigbouwkunde. Om ook de ouders te laten zien hoe het er aan toe gaat op deze universiteit, heeft Gezelschap Leeghwater dit jaar weer de ouderdagen georganiseerd. In deze drie dagen hebben bijna 500 trotse ouders kennis gemaakt met Gezelschap Leeghwater en met de universiteit. Na een ontvangst in de hal met overheerlijke tompoucen werden er rondleidingen gehouden over de TU Delft campus en over 3mE. Het laslokaal, de werkplaats, het materiaalkundelab en nog vele andere plekken kwamen aan bod. Afsluitend was er een ontzettend leuk praatje in een collegezaal door Tessa Talsma en Wim Thijs, met aansluitend een borrel in het welbekende Lagerhuysch, want ook daar moeten de ouders even kennis mee maken. Het waren drie enorm succesvolle dagen en de ouders waren blij dit meegemaakt te mogen hebben.


  Commissiekennismakingsdiner

  Om alle 100 nieuwe commissieleden van dit jaar met elkaar te laten integreren, zijn we er met zijn allen op uit gegaan. We konden ons onbeperkt verzadigen in het royale paleis met een overheerlijk buffet en drankjes. Door het paleis schalde het Willemlied en ieder heeft genoten van dit grootste diner. Hier na was het tijd om het eten te laten zakken met onbeperkte dansjes in de Ciccionina. 


  Slagtandfeest

  Afgelopen woensdag was het weer tijd voor het kwartaarlijkse Slagtandfeest! Het thema was All I want for Christmas is Fant. Dit betekende dat iedereen z'n mooiste, foutste, vrolijkste kersttrui aan deed. Er waren ook mensen als rendier, of als Santa himself. Iedereen kreeg bij de entree een kerstmuts om de kerstsfeer te verhogen. De leukste hitjes werden gedraaid en het was een groot succes! 

 • Vrijdag 19 oktober vond de feestelijke onthulling van de Technische Uiting plaats. In het gezelchap van de kunstenaar, studenten, medewerkers van de faculteit en ereleden gaf professor Rijsenbrij, erevoorzitter van Gezelschap Leeghwater, het sein om het kunstwerk van de afschermende doeken te ontdoen. Hierna werd het glas geheven en was er een afsluitende borrel in 't Lagerhuysch. De Technische Uiting is vanaf nu te bewonderen in de vijver voor 3mE.  

 • Dagrally 2018

  Vroeg in de ochtend op 13 oktober was het weer zover: de jaarlijkse Dagrally ging van start. De ruim 15 auto’s vol met gezellige Olifanten, immer lauwe Schulties en met een prachtig routeboek reden de weg op. Klaar voor een dag routes uitvogelen en scheuren over een paar van de mooiste Hollandse wegen. Na de blinde lijn te hebben gevolgd, kwamen de deelnemers uit bij het puntje van een dijk vlak bij de stormvloedkering, waar genoten kon worden van het prachtige uitzicht. De routes vervolgden zich door het pittoreske Brielle en Poortugaal om uiteindelijk te eindigen bij de Kuip. De hele dag is afgesloten met een heerlijk etentje bij Cafe de V onder genot van een aantal biertjes.


  Excursie Thales

  Net na zonsopkomst verzamelde zich een groep enthousiaste excursiegangers voor de eerste excursie van het jaar. Na drie hele uren in de bus te hebben gezeten en heel Nederland doorkruist te hebben, kwamen wij aan bij Thales. Een van de grootste radarproducenten ter wereld. Een hele dag werden wij rondgeleid en verteld over alle mogelijkheden die radarsystemen te bieden hebben. Deze radardetectiesystemen kunnen bijvoorbeeld tot wel duizend kilometer heel nauwkeurig detecteren, tot vlinders aan toe. Wij hebben super veel geleerd en nu al zin in de volgende excursie, die 14 november zal plaatsvinden en naar Moba zal gaan.
 • De wisseldag

  Op donderdag zes september was de dag van de wissel aangebroken voor Gezelschap Leeghwater. Het 150ste bestuur gaf vandaag officieel het stokje over aan het 151ste bestuur. Het ontbijt was op deze speciale dag voor de bestuurders en de bestuurders in spé in 't Stads Koffiehuis. Hier werd officieel de groene das uitgegeven en hierna vond er een receptie met heerlijke taart plaats in de hal van 3mE. In de middag was het tijd voor de jaarvergadering waar ook de familie van iedereen aanwezig mocht zijn. Hierna was er een super leuke borrel voor vrienden en familie. Na een poosje moest er tijd en ruimte gemaakt worden voor alle andere studie verenigingen uit Delft die het kersverse Leeghwater bestuur wilden feliciteren. De dag werd afgesloten in het café waar Leeghwater wel bekend is, namelijk café de V. Zij hadden weer een overheerlijk Leeghwater menu klaar staan voor alle hongerige Olifanten. 


  De commissie interesse borrel

  De commissie interesse borrel was afgelopen donderdag 20 september. Hier konden de ouderejaars studenten komen om een lekker biertje en bitterballetje te nuttigen met het bestuur. Het bestuur gaf een korte presentatie over wat er allemaal te doen is bij 't Gezelschap. Alle commissies werden even kort toegeligt, ook de commissies die pas in februari starten. Hier op volgend kon iedereen nog een informatie flyer meenemen (nogsteeds verkrijgbaar op kantoor!) en kon men zijn of haar voorkeur voor een commissie opgeven. In de weken die daar op volgen wordt er dan gekeken naar wie in aanmerking komt voor welke commissie zodat ieder een plekje heeft om komend jaar actief mee te helpen aan leuke activiteiten bij Gezelschap Leeghwater. 
   

 • NuCo
  Tijdens de 26e editie van het eerstejaarsweekend hebben honderden aankomend eerstejaars studenten een weekend lang met elkaar gekampeerd, spellen gespeeld, gefeest en elkaar natuurlijk intensief leren kennen. Gekleed in rode overals hebben zij dit weekend alles over Werktuigbouwkunde in Delft en Gezelschap Leeghwater geleerd. Zij zullen komende maandag met hun studie van start gaan en wij wensen iedereen veel succes!

  Lagerhuysch OWee borrel
  Na de jaarlijkse cantus tijdens de OWee rolden veel komend eerstejaars Werktuigbouwkunde studenten direct door naar de woensdag borrel in 't Lagerhuysch. Genietend van hun pizza's spraken de studenten wederom met hun vrienden die ze op het Nuldejaarsweekend hebben leren kennen. 

  Buitenlandreis
  ’s Morgens vroeg om half 7 stond een groep van 32 studenten met slaperige oogjes bepakt voor de bus. Klaar om een week lang verschillende bedrijven en steden te bezoeken. De reis begon bij Prodrive, die als paradepaardje een lift aan het bouwen is die zonder kabel werkt. De dag erop werden rond Stuttgard twee bedrijven bezocht: Elements, dat zicht richt op materialen testen, en Airbus Space & Defense, waar we vooral de voortstuwingenmotoren van verschillende raketten hebben bekeken. Vrijdag werd MAN trucks bezocht en kregen we een rondleiding door de fabriek waar de trucks bijna volledig nog door mankracht in elkaar gezet werden. Het weekend werd doorgebracht in het mooie Wenen. Maandag werd ABInBev in Praag bezocht. Hier kregen we twee interactieve cases waaraan enthousiast werd deelgenomen door de deelnemers. Dinsdag werd het laatste bedrijf bezocht in Nederland. GEA, waarvan deze afdeling zich vooral richtte op het maken van machines die lolly’s maakte met een snelheid van 2500 per minuut. Helaas was hierna de reis voorbij en arriveerde de bus weer bij de Aula na een geslaagde en vermoeiende week.

  Beste docent verkiezing
  Om ook onze docenten eens in het zonnetje te zetten, wordt jaarlijks de Docent van het Jaar verzieking gehouden. Je kunt stemmen op je favoriete docent door de enquête in te vullen die je kunt vinden in je mail. Voor elk studiejaar zal en winnaar gekozen worden en de prijs wordt uitegereikt tijdens de eerstejaars ontwerpwedstrijd. Laat dus weten wie jouw Docent van het Jaar is: stemmen kost niet meer dan een minuut!

 • 17 mei 2018

  Onderwijsnieuws

  Kwaliteitszorg evaluaties
  Op Brightspace staat een pagina ‘Evaluations TUD’. Aan het eind van elke periode worden studenten gevraagd om een enquête over de vakken van die periode in te vullen. Op deze Brightspace pagina kan je per faculteit de uitslag van de evaluaties bekijken. Door middel van factsheets kan je overzichtelijk zien hoe een vak beoordeeld is en wat ermee gedaan wordt.

  Studentenraadsverkiezingen
  Op 23 & 24 mei kan jij stemmen voor de studentenraadsverkiezingen, zowel voor de centrale studentenraad en de facultaire studentenraad (FSR). Het is erg belangrijk dat de student goed vertegenwoordigd wordt en hoe meer stemmen hoe meer invloed de student heeft! Stemmen kan via stem.tudelft.nl

 • Peetolifant van Leeghwater
  Deegawapi, de peetolifant van het Gezelschap, is tot onze grote vreugde vrijgelaten in het wild. Na zeven jaar in het olifanten weeshuis in Sri Lanka doorgebracht te hebben, was zij groot en zelfstandig genoeg om er zelf op uit te trekken. De verzorgers vertelden dat ze op het laatst de zorg voor de kleintjes op zich nam en een echte deugniet was. Op dit moment draagt ze nog wel een halsband met een zender zodat ze nog een jaartje gemonitord kan worden. Daarna is ze echt weer vrij. 

  Nu Deegawapi weer in het wild rond hobbelt, is het voor het Gezelschap tijd om een nieuw peetolifantje te adopteren. We hebben besloten het olifantje Rob uit Sri Lanka te adopteren. Hij is afgelopen september geboren en toen hij een paar weken oud was gevonden in een stropersklem. Na een periode in het olifanten ziekenhuis is hij nu weer helemaal hersteld.   

 • Bestuursvakantie
  Deze week gaat het bestuur op vakantie. Het vertrek is donderdagmiddag 5 april en we zijn weer terug op kantoor op 17 april. Helaas wordt het kantoor ook niet open gehouden door oud bestuurders. Het goede nieuws is wel dat het kantoor een make-over krijgt van FMVG. 

  Excursie TataSteel
  Woensdag 28 april, is in alle vroegte een enthousiaste groep Werktuigbouwers vertrokken richting Tata Steel in IJmuiden. Hierbij werden wij warm ontvangen op het hoofdkantoor door de Director Sales in Europa; Freek Schut. Er volgende een interessante presentatie over de mogelijke gevolgen van de importheffingen die President Trump wil gaan invoeren op staal en aluminium. Een boeiend en interactief verhaal, waarin ook de niet-technische kant van het bedrijf goed werd belicht.

  Na een stevige lunch, werden respectievelijk de Research & Development, de hoogovens, warmwalsband en de verzinkingslijn aangedaan. Op de R&D afdeling worden nieuwe staalsoorten onderzocht en hun materiaaleigenschappen bepaald voor de klanten. Het terrein was dusdanig groot dat we per bus van locatie naar locatie werden gebracht. Vervolgens werd de productiecyclus van de productie doorgelopen. Te beginnen bij de hoogovens, waar de ijzererts wordt gesmolten, vervolgens de gieterij, waar grote plakken staal worden geproduceerd. Bij de warmwalsband worden de juiste materiaaleigenschappen aan een plak staal gegeven, door middel van de juiste walsbehandeling en afkoelingstrajecten. En indien de klant dat wenst, wordt er nog een laagje zink toegevoegd aan de rol staal.

  De gigantische productielocatie en extreme omstandigheden, maakten het een zeer boeiende ervaring en excursie. Als kers op de taart had de Excursie Commissie in de avond ook hun Locatiebekendmaking voor de buitenlandreis, die direct dezelfde avond vol zat.

  Case Eriks
  Vrijdag 16 maart is de Business Tour and Case Committee samen met een groep enthousiaste Olifanten op bezoek geweest bij Eriks! Na een interessante inleiding over het bedrijf, hebben wij een rondleiding gekregen door de vestiging in Rotterdam. De vestiging Flow Control beslaat een enorme oppervlakte en biedt vanuit Rotterdam snelle oplossingen voor allerlei industrieën. Na de lunch is er gewerkt aan een case waarin de verschillende groepen een advies moesten schrijven voor de overgang op een nieuw inventory management systeem, SAP. De groepsleden van het winnende team werden allemaal verrast met een VR-bril. De dag werd afgesloten met een borrel waarbij nog even kon worden nagepraat met een aantal werknemers. Eriks is een bedrijf dat nog weinig naamsbekendheid geniet in Delft maar is, mede ook door de enorme doorgroeimogelijkheden, een perfecte werkgever voor de technische student!    

 • Het Leeghwater kantoor zal gedurende de periode van 5 april tot en met 16 april gesloten zijn in verband met een verbouwing. Mocht je nog vragen hebben of boeken nodig hebben, kom dan voor die tijd naar het kantoor. Gedurende dezezelfde periode is het bestuur op vakantie en daarom niet bereikbaar voor vragen. 

 • 14 maart 2018

  Onderwijsnieuws

  Tentamentraining Sterkteleer
  Ga je deze periode Sterkteleer herkansen, wil je de stof weer even ophalen en nog wat extra oefenen? Gezelschap Leeghwater organiseert een tentamentraining voor dit vak zodat je helemaal klaar bent voor het hertentamen!

  Een oud werktuigbouwkunde student zal de trainingen geven. Elk onderwerp komt aan bod, waarbij eerst de stof kort herhaald wordt en er daarna kan worden geoefend aan opdrachten zoals je die in het tentamen zou kunnen verwachten. Deze opdrachten worden daarna gezamenlijk besproken.

  De training wordt twee keer gegeven, namelijk op donderdag 29 maart en woensdag 4 april, dus je kan zelf bepalen of je de training graag vlak voor het tentamen volgt of iets eerder. Schrijf je hier in.

  Nationale Studenten Enquête
  De enquête is inmiddels gesloten en meer dan 270.00 studenten uit heel Nederland hebben hun mening gegeven over hun studie en onderwijsinstelling. De resultaten zullen op 24 mei per opleiding bekend gemaakt worden op studiekeuze123.nl Ook zullen de resultaten teruggekoppeld worden aan de onderwijsinstellingen.

VIRO
Sioux CCM

Realisatie: verenigingenweb