view this site in English
Wachtwoord vergeten?
Zoeken op de website

Nieuws

 • Nuldejaarsjaarsweekend 
  Het nuldejaarsweekend was dit jaar wederom een succes. Van de 600 aankomend eerstejaars waren er ongeveer 380 op het weekend. Het kraaiennest stond weer vol met tenten en natuurlijk een grote feesttent in het midden. De eerste dag is er een tal van excursies geweest naar uiteenlopende werktuigbouwkundige bedrijven voor een eerste kennismaking met wat de studie je kan brengen. Vervolgens zijn er een hoop gezellige activieiten op het kamp geweest om de laatste avond af te sluiten met het zwembadfeest en een groot kampvuur. 

  Nieuw Bestuur 
  Het nieuwe bestuur is al ruim een maand fulltime bezig. Aangezien dit jaar een lustrumjaar is zitten we met acht personen op het kantoor. De achtste bestuurder is de Commissaris Lustrum, hij is verantwoordelijk voor alle activiteiten die speciaal voor het lustrum georganiseerd worden. Zo komt er een tentoonstelling in de foyer, een uitgebreide lustrumweek rondom de dies natalis, een gala en nog veel meer bijzondere activiteiten. Hou hiervoor goed het activiteiten overzicht in de gaten.
  Meer over het nieuwe bestuur kan je hier lezen.  

  Leeghwater Techniek Festival 
  De aftrap van het lustrum was 28 september met het Leeghwater Techniek Festival. Op deze dag stonden er verschillende interessante bedrijven met een stand op het festival. Ook stonden er oldtimers en een stoomtreintje. Daarnaast stonden onze lustrum sponors met gave stunts. Zo had huisman een kraan mee waar ze de festival gangers tot 40 meter hoogte takelde. Exxon had een formule 1 simulator meegenomen. Aan het eind van de dag ging de DJ-set aan en werd er afgesloten met een borrel. 

  September commissies gevraagd 
  Als bestuur kunnen we natuurlijk niet alle activiteiten in ons eentje organiseren, daarom hebben we naast actieve leden die deelnemen aan onze activiteiten ook een hoop commissie leden. Afgelopen maandag zijn de nieuwe september commissies gevraagd. Zij zullen vol enthousiasme beginnen aan hun taken. Na alle vraagacties zijn we gezamenlijk naar het Slagtandfeest in de Ciccionina geweest. Het feest was een daverend succes. 

 • Business Tour
  Op donderdagochtend 18 mei vertrokken 25 derdejaars op de Business Tour. Op de tour zijn we op bezoek geweest bij Lely, Punch Power Train, AB Inbev, AME en Optiver. Een divers scala aan bedrijven waar je als Werktuigbouwkundige aan de slag kunt gaan. Elk bedrijf had een case voorbereid, waar de deelnemers op hun kennis en vaardigheden werden getest. Met interessante cases en een gezellig weekend in Brussel was het een zeer geslaagde reis. De foto’s zijn hier te vinden.

  Commissie Bedank Uitje
  Zonder commissieleden kan Gezelschap Leeghwater niet bestaan en daarom bedanken wij ieder jaar onze commissies op het Commissie Bedank Uitje. Dit keer zijn we in Scheveningen gaan Glow Midget Golfen waarna we samen zijn gaan dineren in Den Haag. Aansluitend zijn de meesten doorgegaan naar een leuke kroeg waar de avond werd afgesloten. De foto’s zijn hier te vinden.

  Slagtandfeest
  De IvooCo heeft op 29 mei hun tweede Slagtandfeest neergezet. Een drukbezochte Club Ciccionina zorgde voor veel gezelligheid. Er is laten zien dat Olifanten goed kunnen dansen en feesten. Een gezellige avond!

  Campus Run
  Ieder jaar organiseert de LoCo de Campus Run. Dit jaar een speciale editie, waarbij er dóór de faculteiten werd gerend. Dit trok veel deelnemers waardoor we een recordbedrag van meer dan 6000 euro hebben opgehaald voor stichting ‘Bewegen tegen kanker’. Een sportieve dag met een tintje gezelligheid naderhand, de commissie kan terugkijken op een fantastisch evenement. De foto’s zijn hier te vinden.

  Weekend Rally
  Een van de meest typerende activiteit die er jaarlijks georganiseerd wordt is de Weekend Rally. Dit jaar werden de rijvaardigheden en puzzelskills, van meer dan 100 deelnemers, getest in het mooie Sauerland. De prachtige Duitse wegen en het goede weer zorgden ervoor dat we heerlijk konden touren.

  Algemene Leden Vergadering 4
  Op 15 juni was alweer de vierde, en daarmee laatste, Algemene Leden Vergadering. Naast de installatie en decharge van een aantal commissies vond ook de acclamatie van het 150ste kandidaatsbestuur plaats.

  Excursie Vekoma
  Op vrijdag 16 juni is er een delegatie Werktuigbouwkunde studenten op bezoek geweest bij Vekoma in Limburg. Het bedrijf dat ooit begon in het produceren van landbouwwerktuigen is nu ’s Werelds grootste producent van achtbanen en andere thrillrides. Een indrukwekkend bedrijf waar menig kind van droomt om te kunnen gaan werken.  De foto’s zijn hier te vinden.

  Ontwerpwedstrijd
  Springende robots was het thema van de ontwerpwedstrijd op 21 juni. Omdat het dit jaar het 175 jarig bestaan van de TU Delft is, vond de uiteindelijke wedstrijddag plaats op de Markt. Met meer dan 70 teams en vele toeschouwers was het een perfect moment om het thema van het 150 jarig bestaan van Gezelschap Leeghwater bekend te maken: IGNITE YOUR FUTURE. Daarna konden de teams van start gaan. Met veel media aandacht en een heel aantal goed werkende robots was het een geslaagde dag. De foto’s zijn hier te vinden.

 • Next Friday 23rd of June the new professor of 3mE Dariu M. Gavrila will hold his inaugural speech about 'The Intelligent Vehicles Revolution' in the Aula at 15:00. This amazing speech will give you a clear insight in the new self-driving vehicle segment of 3mE.

  What? Inaugural speech prof. Vehicle Engineering
  When? Friday 23-06-1017, 15:00
  Where? Aula, TU Delft
  Entrance? Free

  (Click on title for full image)

 • Vanaf komend jaar: aanmelden voor onderwijs
  Vanaf komend studiejaar start de faculteit met het aanmelden voor onderwijs voor al het bachelor onderwijs zo ook voor de bachelor Werktuigbouwkunde. Elk semester (2 kwartalen) zal je jezelf voor vakken die je dat semester wilt gaan volgen aan moeten melden. Dit betekent dat je je op 2 momenten per jaar aanmeldt. Aanmelden voor semester 1 kan vanaf 15 juni tot en met 15 juli 2017 en is voor iedere BSc-student verplicht. Let op: Niet aanmelden = niet meedoen, noteer de data dus goed in je agenda! De aanmeldperiode voor semester 2 vangt aan: 15 december 2017 en loopt tot en met 15 januari 2018. De aanmelding verloopt via Osiris zoals je dat al gewend bent met het aanmelden voor tentamens. Je meldt je aan voor al het onderwijs dat je gaat volgen voor een bepaald semester. Aanmelden voor onderwijs betekent niet dat je automatisch bent aangemeld voor tentamens. Hiervoor meld je je apart aan zoals je gewend bent.

  Wisselen van vakken in bachelor WB
  Vanaf komend jaar gaan er een aantal vakken in het bachelor curriculum van Werktuigbouwkunde wisselen. De Q3 vakken Systeem & Regeltechniek en Signaalanalyse zullen respectievelijk van jaar 2 en 3 wisselen. Hierdoor zal Signaalanalyse volgend jaar in jaar twee Q3 gegeven worden en zal er een jaarlang geen college van Systeem & Regeltechniek worden gegeven. Echter zal dit vak wel getentamineerd worden. Door deze verandering zullen ook de Q3 en Q4 vakken Numerieke Wiskunde en Kansberekening & Statistiek van periode veranderen.

  Virtual Exchange – MOOCs for Credit
  Vanaf vandaag staat het Virtual Exchange - Credits for MOOCs aanbod 2017-2018 online op www.tudelft.nl/creditformoocs. TU Delft studenten kunnen zich via deze site aanmelden. Het aanbod bestaat naast TU Delft MOOCs uit online aanbod van onze partneruniversiteiten, Australian National University, EPFL en University of Queensland. Voor het 2e semester komen er wellicht nog aanvullende courses beschikbaar.

 • Emeritus hoogleraar en Erelid van Gezelschap Leeghwater, Prof. Latzko (93 jaar) overleden
  Afgelopen 4 mei overleed emeritus hoogleraar Dirk Latzko op 93-jarige leeftijd. Professor Latzko is in 1949 afgestudeerd aan de (toenmalige) Technische Hogeschool Delft en was van 1965 tot 1988 hoogleraar bij de afdeling Energievoorziening.

  In memoriam prof.ir. D.G.H. Latzko
  Professor Latzko was een zeer gewaardeerd professor die met zijn kennis, inzicht en ervaring een voortdurende bron van inspiratie was voor studenten en collega’s. Als hoogleraar werktuigbouwkunde, in het bijzonder van de constructie van kernreactoren, heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied in Nederland. Professor Latzko is in 1972 erelid geworden van Gezelschap Leeghwater en heeft  de leden de afgelopen 45 jaar enthousiast geholpen en begeleid. Zij zijn hem dankbaar voor zijn jarenlange inzet.

  De uitvaart vindt plaats op vrijdag 12 mei. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en andere nabestaanden.

 •  

 • Verkiezingen Studentenraad en Facultaire Studentenraad
  Op woensdag 17 mei en donderdag 18 mei 2017 vinden de  verkiezingen van de leden van de Studentenraad (SR) en de Facultaire Studentenraden (FSR) van de TU Delft plaats via https://stem.tudelft.nl/. Het is belangrijk dat je als student stemt voor deze verkiezingen, zodat de verkozen studenten een groter draagvlak hebben bij doorslaggevende beslissingen op de TU Delft.

  Regels projectwerkplekken
  Vanuit de Faculteit en de FSR zijn er laatst een aantal gedragsregels opgesteld voor de projectwerkplekken op 3mE. Deze zijn als volgt:
  1. Veroorzaak geen geluidsoverlast. Houd rekening met je medestudent.
  2. Houd de tafels schoon. Gooi je afval in de prullenbak.
  3. Blijf af van de aanwezige kabels en stekkerdozen. Laat deze zitten.
  4. Een projecttafel is geen werktafel. Klussen doe je in de werkplaats.

  Afloop van de “5,5 gedoogregeling”
  Tot op heden heeft de examencommissie van de bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek studenten die het ‘oude’ curriculum (2012-2013 en ouder) volgden en een 5,5 voor 1 of 2 vakken uit dit curriculum hebben behaald, geslaagd verklaard voor het bachelorexamen, op voorwaarde dat de 5,5 was behaald voor 1 september 2015. De examencommissie heeft onlangs besloten deze afwijking op de zak-slaagregeling van art. 32 lid 1 te hanteren tot en met uiterlijk 31 augustus 2018.

 • Mechnificent
  1 Maart barstte Mechnificent los. De tiende verdieping van de Maassilo was omgetoverd tot perfecte feestlocatie. Met een goed aantal bezoekers en veel positieve reacties kan Leeghwater terugkijken op een geslaagd feest!

  Career week
  Tijdens de week van 27 februari heeft de Lecture and Career Committee een aantal interessante trainingen verzorgd voor een selectieve groep van 20 studenten. Trainingen die uiteenliepen van ‘Creative Thinking’ tot salarisonderhandelingen gaven de deelnemers een schop in de richting van persoonlijke ontwikkeling.

  Inhousdag Witteveen+Bos
  Op donderdag 9 maart verzorgde Witteveen+Bos een inhousedag op hun kantoor in Amsterdam. Naast de case en een aantal presentaties werden de 26 studenten verwend met een goede lunch en een heerlijk diner.

  LCC Startup lezing
  Maandag 20 maart kwamen er twee startups hun verhaal doen over het opstarten van een bedrijf. Dit waren Kartent en PicNic. Hun inspirerende verhalen gaven de aanwezigen kriebels om zelf ook te gaan ondernemen. Met een afsluitende borrel was het een goede afsluiting van de dag.

  Excursie Thialf
  De Thialf van Heerema Marine Contractors was in Rotterdam, wat een uitgelegen kans was om een bezoekje te brengen. De Excursie Commissie had een mooi programma geregeld en met 30 Olifanten werd de boot op dinsdag 21 maart bezocht. De grootte van de boot heeft zeker indruk gemaakt!

 • Nationale Studenten Enquête (NSE)
  Jouw deelname aan de NSE is belangrijk voor de TU Delft. Je mening over de sterke en verbeterpunten vormen waardevolle input voor nationale onderwijsrankings en interne verbeterplannen. Op deze wijze draag je bij aan de hoge kwaliteit van het onderwijs van de TU Delft. De NSE is de perfecte manier om aan te geven dat je trots bent om op je studie op de TU Delft. Als je de enquête nog niet hebt ingevuld, moet je er snel bij zijn. Hij is namelijk nog geopend tot zondag 12 maart. Check nog snel je mail en vul hem in!

  Tentamentrainingen Q3
  Zoals elke periode organiseert Gezelschap Leeghwater in Q3 ook weer tentamentrainingen voor twee herkansingsvakken van het eerste en tweede jaar. Om te bepalen welke trainingen wij gaan organiseren, wordt er gekeken naar de voorkeuren van de studenten. Op de Facebook group van Gezelschap Leeghwater is een poll aanwezig met alle vakken van vorige periode. Vul deze poll dus vooral in op goo.gl/51uz1T!

  Onderwijspanels
  Ben je een bachelor student en wil jij graag je mening geven over je vakken en het onderwijs in het algemeen? Vanaf de volgende week gaan er panels gevormd worden voor Q3 enQ4, deze panels komen een paar keer bij samen komen om de kwaliteit van het onderwijs te bespreken. Heb jij interesse om deel te nemen aan deze panels, kom dan langs op kantoor of stuur een mail naar bachelor@leeghwater.nl voor meer informatie. Wanneer je niet wilt deelnemen aan de panels, maar wel feedback wilt leveren op bepaalde vakken is het natuurlijk altijd mogelijk om dit naar de Commissaris Onderwijs Bachelor te mailen.

 • Surfreis
  Tijdens de februari vakantie organiseerd de FuCo ieder jaar een reis. Dit maal hebben ze een nieuwe weg ingeslagen; een ware Surfreis in Taghazout, Marokko. Met 44 Olifanten werd er genoten van de zon, het strand en de golven. Ook werd er een bezoekje gebracht aan Paradise Valley en een dansje gewaagd in een club in Agadir. Al met al een week waarbij er gezellig werd bij gekomen van de periode ervoor en de vakken. Zo zie je maar, Olifanten kunnen echt alles, waaronder nu dus ook Surfen.

  Valentijnsrozen
  14 februari werd er door Cupido weer een heel aantal pijlen geschoten. De ChickaCo verzorgde (anonieme) Valentijnsrozen, die je kon bestellen op de website. Voor sommigen was het direct duidelijk van wie de roos kwam, maar er zaten natuurlijk ook een aantal raadselachtige berichtjes tussen. Wel goed dat er bij een nuchtere studie als Werktuigbouwkunde, ook genoeg liefde bestaat.

  Bestuurs Interesse Diner
  Ieder jaar wordt Gezelschap Leeghwater bestuurd door een enthousiaste groep Olifanten. Volgend jaar zullen er acht mensen plaatsnemen in het bestuur. Hiervan is er al een iemand bekend; Klaas Koerten, die nu ALEPPO (Aankomend Lustrum Eventueel Potentieel Prominente Olifant) is. Op donderdag 16 februari was het Bestuurs Intresse Diner waar de leden zich konden profileren en konden aangeven welke functies ze graag zouden willen doen. Na een leuke activiteit en een lekker diner werd de avond goed afgesloten met een dansje in de Danzig.

  De Delftse Bedrijvendagen – Presentatiedagen
  Op dinsdag 21 en woensdag 22 februari vond het grootste evenement van de Delftse Bedrijven Dagen plaats. De presentatiedagen trokken meer dan 130 en 2980 studenten. De studenten konden zich goed oriënteren op het bedrijfsleven en zich opgeven voor stages en banen. Met opnieuw een groter aantal deelnemers en bedrijven kan het een groot succes worden genoemd.

VIRO
PPMselect

Realisatie: verenigingenweb