view this site in English
Wachtwoord vergeten?
Zoeken op de website

Nieuws

 • 12 december 2017

  Lustrumweek

  Vrijdag 15 december is het zover en bestaat de oudste studievereniging van de Benelux officieel 150 jaar! Deze gebeurtenis laten wij niet zomaar aan ons voorbij gaan. We luiden dit dan ook in met het Lustrumgala - 150 jaar Leeghwater. Onder genot van de deuntjes van de Groover Big Band, Phoenix Funk Foundation, DJ PJ en een knallende vuurwerkshow om 00.00 zullen wij ons lustrum feestelijk openen.

  Automotive dagDe week die daarop volgt bestaat uit vier dagen, op de maandag is de Automotive dag. Op deze dag zal in de lunch de Lunchlezing van Pal V, over vliegende auto's met een gratis broodje Leo bij inschrijving, plaatsvinden. In de middag racen we door naar de Lustrumlezing van Carice Cars over Elektrische klassieke auto's met gratis borrel bij inschrijving. Ook zal als voorproefje voor de winterdag deze hele dag al een ijsbaan op het voorplein van de Faculteit 3mE liggen. Voor schaatsen zijn gezorgd, dus kom een rondje wagen!

  Genoeg van alle auto's? Tijd voor wat winterpret! Op de Winterdag zal de gehele dag het winterplein op het voorplein aanwezig zijn. Kom dus een rondje wagen op de ijsbaan en lekker opwarmen met een warm drankje bij Quooker of gratis broodjes Unox halen! Genoeg van alle kou? Kom dan naar de Lustrumlezing over Cyberwar met gratis borrel bij aanmelding via Facebook en drink achteraf met ons een paar lekkere biertjes in de Hal bij de de Hoofdingang van 3mE.

  Het is woensdag tijd om van dat winterdipje af te komen en daarom staat deze dag in het teken van de zon! Op de Zomerdag kun je de gehele dag lekker in onze lounge bijkomen met een gezond sapje. Om 17:00 gaat 't Lagerhuysch open en niet veel later begint de Zomer BBQ. Door een leuke sponsoring van Grolsch komt, voor slechts 3,- euro, een professionele cateraar voor jou lekker barbecueën. En laat dit nu een goede bodem zijn voor het Zomerfeest, neem je zwembroek mee, want er zullen limbo-wedstrijden, hottubs en andere zomerse activiteiten zijn!

  Tot slot is het tijd om de kerstvakantie in te luiden met tot slot op de donderdag, de Leeghwaterdag. Op deze dag bieden wij iedereen een goede brunch aan. Dan is het goed gevulde lunchpauze, het is namelijk tijd voor een lekker stuk gebak. Als kers op de taart zal de Kalender Commissie in de lunchpauze hun Vrouwenkalender presenteren, waarna er de mogelijkheid is om van alle modellen een handtekening te scoren. Vervolgens zal de Symposium Commissie hun thema en locatie onthullen. Zijn we dan al klaar voor de week? Nog niet! Vanaf 17:00 is er een afsluitende borrel met als belangrijk hoogtepunt, het Tafelvoetbaltoernooi. Er liggen mooie prijzen te wachten, dus schrijf je in!

 • 30 november 2017

  Onderwijsnieuws

  Boeken ‘Basic Heat and Mass Transfer’ binnen
  Het boek ‘Basic Heat and Mass Transfer’ (derde editie) is binnen! Dit is het boek dat gebruikt wordt bij  het vak Stroming en Warmte (WB2542). Door de late levering is de prijs van dit boek verlaagd naar €95,85 (i.p.v.  €125,05).

  Minor in het buitenland?
  Ben je tweedejaars (of ouder) en wil je het eerste semester van volgend collegejaar je minor doen? Oriënteer je eens op een minor in het buitenland! Om naar het buitenland te gaan moet je alle punten van het eerste jaar binnen hebben en aan een aantal andere eisen voldoen, welke te vinden zijn op de website. Hier kan je ook de aangesloten buitenlandse universiteiten vinden, bij het International Office van de TU Delft zijn vele universiteiten aangesloten in Europa, Amerika, Azië en de rest van de wereld. Als je gekozen hebt waar jij graag je minor wilt doen kan je jouw aanvraag indienen, de deadline hiervoor is 15 januari.

  Mobiel printen
  Je kan nu ook via je mobiel printen op de TU printers! Dit doe je zo:
     1. Installeer de ‘Ricoh myPrint’  app via de Play/App Store
     2. Open de app en vul bij ‘Ga naar dit adres’ in: https://myprint.tudelft.nl
     3. Log in met je net ID en wachtwoord
     4. Succes met printen!

 • Lustrumweek
  Er wordt hard gewerkt aan een epische lustrumweek. Deze week wordt afgetrapt door het gala op 15 december. Het gala zal plaatsvinden in de faculteit en als je nog geen kaartje hebt, is dit het moment! Gedurende de lustrumweek zullen er iedere dag verschillende activiteiten zijn in en om faculteit.. Zorg dus dat je die week iedere dag even langs de faculteit komt en niets mist! 

  Ouderdagen
  De ouderdagen zijn dit jaar ook al weer succesvol gestart. In totaal worden er zo'n 150 ouers rondgeleid over de faculteit, zo kunnen ze zien waar hun kind eigenlijk terecht gekomen is en wat voor een omgeving het is, 

  EOC kroegentocht 
  De Eerstejaars Opvang Commissie van het 149ste bestuur heeft alweer zijn laatste activitieit neergezet. Zij hadden een zogenaamnde 'on-campus' tour georganiseerd, die, in samenwerking met andere studie verenigingen, langs een groot aantal faculteitskroegen ging. Al met al ws het een enerverende avond waar het bier rijkelijk vloeide. 

  Careerweek 
  Het Gezelschap heeft zich ook weer gefocust op het verbreden van de studenten en de voorbereidingen op eerste sollicitaites en baanmogelijkheden. Zo was er een training baanorientatie van talenture, Connetix gaf een pitch- en een sollicitatie training, Brunel was er om de deelnemers alles te leren over personal branding. Ook de trainingen salaris onderhandeling en stressmanagement vielen in goede aarde. 

  Medewerkersdag 
  Om de medewerkers en de faculteit de bedanken voor wat ze in de loop der jaren allemaal voor het Gezelschap betekend hebben, werd in het kader van het 150 jarig bestaan de medewerkersdag georganiseerd. De hele middag was de faculteit open voor alle medewerkers, partners en hun kinderen. Er waren rondleidingen, lezingen en verscheidene activiteiten. 

 • 16 november 2017

  Onderwijsnieuws

  Evaluatie Q1
  De eerste periode van 2017-2018 zit erop. Het is belangrijk dat het onderwijs elke periode geëvalueerd wordt, zo kan het onderwijs namelijk verbeterd worden! De laatste vrijdag van de tentamenweek is er een enquête gestuurd door ‘onderwijskwaliteitszorg 3mE’. Het invullen van deze enquête duurt maar een paar minuten en is heel waardevol voor jou en je medestudenten.

  Best Graduate of TU Delft
  Elk jaar wordt er een prijs uitgereikt aan de beste afgestudeerde aan van de TU Delft. Elke faculteit nomineert één persoon en zij gaan de strijd met elkaar aan wie de winnaar van de hele TU Delft is. Van de faculteit 3mE is Linda van der Spaa genomineerd, ze is cum laude geslaagd voor twee masters; Systems & Control en Biomechanical Engineering.

  Boekenmarktplaats Gezelschap Leeghwater
  Wil jij je boeken van de eerste periode verkopen of ben je opzoek naar de boeken voor het tweede kwartaal? Kijk eens op de boekenmarktplaats van Gezelschap Leeghwater. Hier kan je namelijk wat geld terugverdienen voor je boeken of boeken overkopen van medestudenten.

 • 01 november 2017

  Onderwijsnieuws

  Studeren op 3mE
  Tijdens de tentamenperiode zijn de instructiezalen op 3mE geopend om te studeren. Bij het servicepunt wordt elke dag vermeld welke zalen open zijn.

  OCWB
  Elke opleiding heeft een opleidingscommissie, zo ook Werktuigbouwkunde. In de OCWB zijn studenten en docenten van de opleiding 50/50 vertegenwoordigd. De opleidingscommissie bewaakt de kwaliteit van de opleiding en is het klankbord voor de opleiding. Ook adviseert zij de opleidingsdirecteur en de decaan over alle aspecten van het onderwijs in de opleiding en verschillende reglementen en sinds dit jaar heeft de OCWB daar zelfs instemrecht op. Op dit moment is de OCWB nog op zoek naar een nieuw studentlid, dus ben jij geïnteresseerd in deelname aan de OCWB of wil je meer informatie over de OC? Stuur een mail naar bachelor@leeghwater.nl met een korte motivatie en dan hoor je snel meer!

  Study Abroad
  Wil je tijdens je studie naar het buitenland? Van maandag 13 november t/m woensdag 15 november geeft het International Office tijdens de lunch informatiesessies over minors en internships in het buitenland. Kijk op http://studenten.tudelft.nl/en/students/faculty-specific/3me/study-abroad voor de details.

 • 26 oktober 2017

  Leeghwaternieuws

  App
  Naast de site is er nu ook de Leeghwater app. Op deze app kan je je makkelijk inschrijven voor activiteiten, het leeghwater nieuws volgen en de foto's van alle activiteiten bekijken. De app is volledig gratis te downloaden voor android, ios en windowsphone. De app is makkelijk te vinden onder de naam 'Gezelschap Leeghwater'. Je logt in met dezelfde inloggegevens als op de website.

        

  Mascotte 
  Nog iets nieuws in de Leeghwatercollectie is 'Lotte de mascotte'. Dit prachtige Olifantenpak zal vanaf nu op een groot aantal activiteiten aanwezig zijn. Zo worden we nog herkenbaarder als Leeghwater. Ze heeft haar debut al gemaakt op de dagrally afgelopen weekend. 

  Lunchlezing Prodrive Technologies
  Na een geslaagde excursie kwam Prodrive Technologies langs voor een lunch lezing. Het is een snel groeiend bedrijf met ontzettend veel mogelijkheden. De lezing was dan ook drukbezocht. Mocht je ook geintersseerd zijn in lunchlezingen hou dan de activiteiten op de website of in de app goed in de gaten. 

  Dagrally
  Afgelopen weekend vond de dagrally plaats. Dit was het afsluitende evenement van Rally 149. Met zo'n honderd deelnemers was het zeker een succes. De rally reed langs de rotterdamse havengebieden en door het binnenland. De tocht eindigde in het Westland, niet ver van huis.  

 • 11 oktober 2017

  Leeghwaternieuws

  Nuldejaarsjaarsweekend 
  Het nuldejaarsweekend was dit jaar wederom een succes. Van de 600 aankomend eerstejaars waren er ongeveer 380 op het weekend. Het kraaiennest stond weer vol met tenten en natuurlijk een grote feesttent in het midden. De eerste dag is er een tal van excursies geweest naar uiteenlopende werktuigbouwkundige bedrijven voor een eerste kennismaking met wat de studie je kan brengen. Vervolgens zijn er een hoop gezellige activieiten op het kamp geweest om de laatste avond af te sluiten met het zwembadfeest en een groot kampvuur. 

  Nieuw Bestuur 
  Het nieuwe bestuur is al ruim een maand fulltime bezig. Aangezien dit jaar een lustrumjaar is zitten we met acht personen op het kantoor. De achtste bestuurder is de Commissaris Lustrum, hij is verantwoordelijk voor alle activiteiten die speciaal voor het lustrum georganiseerd worden. Zo komt er een tentoonstelling in de foyer, een uitgebreide lustrumweek rondom de dies natalis, een gala en nog veel meer bijzondere activiteiten. Hou hiervoor goed het activiteiten overzicht in de gaten.
  Meer over het nieuwe bestuur kan je hier lezen.  

  Leeghwater Techniek Festival 
  De aftrap van het lustrum was 28 september met het Leeghwater Techniek Festival. Op deze dag stonden er verschillende interessante bedrijven met een stand op het festival. Ook stonden er oldtimers en een stoomtreintje. Daarnaast stonden onze lustrum sponors met gave stunts. Zo had huisman een kraan mee waar ze de festival gangers tot 40 meter hoogte takelde. Exxon had een formule 1 simulator meegenomen. Aan het eind van de dag ging de DJ-set aan en werd er afgesloten met een borrel. 

  September commissies gevraagd 
  Als bestuur kunnen we natuurlijk niet alle activiteiten in ons eentje organiseren, daarom hebben we naast actieve leden die deelnemen aan onze activiteiten ook een hoop commissie leden. Afgelopen maandag zijn de nieuwe september commissies gevraagd. Zij zullen vol enthousiasme beginnen aan hun taken. Na alle vraagacties zijn we gezamenlijk naar het Slagtandfeest in de Ciccionina geweest. Het feest was een daverend succes. 

 • 03 juli 2017

  Leeghwaternieuws

  Business Tour
  Op donderdagochtend 18 mei vertrokken 25 derdejaars op de Business Tour. Op de tour zijn we op bezoek geweest bij Lely, Punch Power Train, AB Inbev, AME en Optiver. Een divers scala aan bedrijven waar je als Werktuigbouwkundige aan de slag kunt gaan. Elk bedrijf had een case voorbereid, waar de deelnemers op hun kennis en vaardigheden werden getest. Met interessante cases en een gezellig weekend in Brussel was het een zeer geslaagde reis. De foto’s zijn hier te vinden.

  Commissie Bedank Uitje
  Zonder commissieleden kan Gezelschap Leeghwater niet bestaan en daarom bedanken wij ieder jaar onze commissies op het Commissie Bedank Uitje. Dit keer zijn we in Scheveningen gaan Glow Midget Golfen waarna we samen zijn gaan dineren in Den Haag. Aansluitend zijn de meesten doorgegaan naar een leuke kroeg waar de avond werd afgesloten. De foto’s zijn hier te vinden.

  Slagtandfeest
  De IvooCo heeft op 29 mei hun tweede Slagtandfeest neergezet. Een drukbezochte Club Ciccionina zorgde voor veel gezelligheid. Er is laten zien dat Olifanten goed kunnen dansen en feesten. Een gezellige avond!

  Campus Run
  Ieder jaar organiseert de LoCo de Campus Run. Dit jaar een speciale editie, waarbij er dóór de faculteiten werd gerend. Dit trok veel deelnemers waardoor we een recordbedrag van meer dan 6000 euro hebben opgehaald voor stichting ‘Bewegen tegen kanker’. Een sportieve dag met een tintje gezelligheid naderhand, de commissie kan terugkijken op een fantastisch evenement. De foto’s zijn hier te vinden.

  Weekend Rally
  Een van de meest typerende activiteit die er jaarlijks georganiseerd wordt is de Weekend Rally. Dit jaar werden de rijvaardigheden en puzzelskills, van meer dan 100 deelnemers, getest in het mooie Sauerland. De prachtige Duitse wegen en het goede weer zorgden ervoor dat we heerlijk konden touren.

  Algemene Leden Vergadering 4
  Op 15 juni was alweer de vierde, en daarmee laatste, Algemene Leden Vergadering. Naast de installatie en decharge van een aantal commissies vond ook de acclamatie van het 150ste kandidaatsbestuur plaats.

  Excursie Vekoma
  Op vrijdag 16 juni is er een delegatie Werktuigbouwkunde studenten op bezoek geweest bij Vekoma in Limburg. Het bedrijf dat ooit begon in het produceren van landbouwwerktuigen is nu ’s Werelds grootste producent van achtbanen en andere thrillrides. Een indrukwekkend bedrijf waar menig kind van droomt om te kunnen gaan werken.  De foto’s zijn hier te vinden.

  Ontwerpwedstrijd
  Springende robots was het thema van de ontwerpwedstrijd op 21 juni. Omdat het dit jaar het 175 jarig bestaan van de TU Delft is, vond de uiteindelijke wedstrijddag plaats op de Markt. Met meer dan 70 teams en vele toeschouwers was het een perfect moment om het thema van het 150 jarig bestaan van Gezelschap Leeghwater bekend te maken: IGNITE YOUR FUTURE. Daarna konden de teams van start gaan. Met veel media aandacht en een heel aantal goed werkende robots was het een geslaagde dag. De foto’s zijn hier te vinden.

 • Next Friday 23rd of June the new professor of 3mE Dariu M. Gavrila will hold his inaugural speech about 'The Intelligent Vehicles Revolution' in the Aula at 15:00. This amazing speech will give you a clear insight in the new self-driving vehicle segment of 3mE.

  What? Inaugural speech prof. Vehicle Engineering
  When? Friday 23-06-1017, 15:00
  Where? Aula, TU Delft
  Entrance? Free

  (Click on title for full image)

 • Vanaf komend jaar: aanmelden voor onderwijs
  Vanaf komend studiejaar start de faculteit met het aanmelden voor onderwijs voor al het bachelor onderwijs zo ook voor de bachelor Werktuigbouwkunde. Elk semester (2 kwartalen) zal je jezelf voor vakken die je dat semester wilt gaan volgen aan moeten melden. Dit betekent dat je je op 2 momenten per jaar aanmeldt. Aanmelden voor semester 1 kan vanaf 15 juni tot en met 15 juli 2017 en is voor iedere BSc-student verplicht. Let op: Niet aanmelden = niet meedoen, noteer de data dus goed in je agenda! De aanmeldperiode voor semester 2 vangt aan: 15 december 2017 en loopt tot en met 15 januari 2018. De aanmelding verloopt via Osiris zoals je dat al gewend bent met het aanmelden voor tentamens. Je meldt je aan voor al het onderwijs dat je gaat volgen voor een bepaald semester. Aanmelden voor onderwijs betekent niet dat je automatisch bent aangemeld voor tentamens. Hiervoor meld je je apart aan zoals je gewend bent.

  Wisselen van vakken in bachelor WB
  Vanaf komend jaar gaan er een aantal vakken in het bachelor curriculum van Werktuigbouwkunde wisselen. De Q3 vakken Systeem & Regeltechniek en Signaalanalyse zullen respectievelijk van jaar 2 en 3 wisselen. Hierdoor zal Signaalanalyse volgend jaar in jaar twee Q3 gegeven worden en zal er een jaarlang geen college van Systeem & Regeltechniek worden gegeven. Echter zal dit vak wel getentamineerd worden. Door deze verandering zullen ook de Q3 en Q4 vakken Numerieke Wiskunde en Kansberekening & Statistiek van periode veranderen.

  Virtual Exchange – MOOCs for Credit
  Vanaf vandaag staat het Virtual Exchange - Credits for MOOCs aanbod 2017-2018 online op www.tudelft.nl/creditformoocs. TU Delft studenten kunnen zich via deze site aanmelden. Het aanbod bestaat naast TU Delft MOOCs uit online aanbod van onze partneruniversiteiten, Australian National University, EPFL en University of Queensland. Voor het 2e semester komen er wellicht nog aanvullende courses beschikbaar.

PPMselect
Play Store
Magnet.me
Talenture

Realisatie: verenigingenweb